Gevolgen van financial lease

Een veelvoorkomend probleem bij schulden, is dat mensen met schulden zich totaal niet realiseerden dat ze daadwerkelijk leningen af hebben gesloten. De personen in kwestie hebben een totaal ander perspectief, namelijk het perspectief van oplossingen in plaats van het perspectief van leningen aangaan.

Dit kan worden toegelicht aan de hand van een financial lease. Een financial lease is een leensysteem waarbij de leasemaatschappij de financiën voor een auto verzorgt zodat de consument, de klant van de leasemaatschappij, een auto kan aankopen. Vervolgens betaalt de klant een maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij, het maandelijkse leasebedrag. Het is ook mogelijk om het onderhoud aan de geleasede auto op te nemen in het leasebedrag, waardoor het maandelijkse leasebedrag hoger uitkomt.

Het mooie aan een financial lease is dat de consument een auto kan aankopen zonder hier te hebben hoeven sparen. De consument kan in de auto van zijn of haar dromen rijden, terwijl hij of zij daar eigenlijk geen geld voor had. Het leasen van een auto is dus zonder twijfel het aangaan van een lening. Een persoon met een lease wordt dus geregistreerd bij de BKR.

Auto kopen die je wilt

Financial lease

Vanuit de consument wordt dit totaal anders gezien. Zij redeneren als volgt: ik heb een auto nodig en een financial lease maakt het voor mij mogelijk om de auto te kunnen kopen die ik graag wil. Punt. In hun redenering en in hun perspectief komt het woord ‘lening’ over het algemeen te voor. Zij houden daardoor vaak totaal geen rekening met de noodzaak van het maandelijks afbetalen van het leasebedrag. Wanneer zij dus hun baan verliezen of wanneer in een gezin de totale inkomsten dalen, bijvoorbeeld doordat één ouder besluit minder te gaan werken om voor de kinderen te zorgen of wanneer de kosten stijgen door het krijgen van kinderen, kunnen zij de hoge maandelijkse lasten voor de financial lease niet meer opbrengen.

Een eigen auto met financial lease

Bij een financial lease is de auto gedurende de leaseperiode in eigendom van de consument, de klant. Wanneer het leasebedrag echter niet netjes wordt betaald, zal de leasemaatschappij maatregelen nemen. Deze maatregelen kunnen bijvoorbeeld zijn dat er boetes komen bovenop het maandelijks af te betalen leasebedrag. Wanneer een klant het leasebedrag niet kan betalen, kan hij of zij de boete ook niet opbrengen. De schulden beginnen zich dan dus al op te stapelen. Wanneer de klant enkele maanden op rij verzaakt het leasebedrag te betalen, kan de leasemaatschappij ervoor kiezen om een incassobureau in te schakelen. Een incassobureau vraagt echter hoge kosten voor haar diensten en deze kosten komen bij de klant te liggen, de consument dus die al hoge schulden heeft.

Zo kan een droom van een auto of zelfs de redeneerde noodzaak van een auto leiden tot een oplopende schuldenlast, terwijl de consument het gevaar hiervan absoluut niet inzag toen hij of zij de financial lease afsloot. De klant krijgt vervolgens een negatieve BKR-registratie, waardoor hij of zij ook geen nieuwe lease kan aangaan of een nieuwe lening kan afsluiten. Voor vijf jaar staat deze persoon bij de BKR geregistreerd als wanbetaler.